skip to Main Content

European Partnership for Democracy (EPD) heeft het genoegen gehad om samen met de directeur en de programmamanager van de Egyptische partnerorganisatie ‘Better Life Association for Comprehensive Development’ gastheer te zijn tijdens een advocacy bezoek aan Brussel en Den Haag (14-18 oktober 2013). Vanaf 2011 hebben Better Life en EPD samengewerkt aan het project ‘Supporting local democracy in Upper Egypt’. Dit programma wordt uitgevoerd in het kader van het ‘Press Freedom 2.0’ programma, dat gefinancierd wordt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Na twee dagen van bijeenkomsten in Brussel is de delegatie van het EPD en Better Life afgereisd naar Den Haag om verschillende vergaderingen bij te wonen met Oxfam Novib en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De eerste bijeenkomst was op het kantoor van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD), een partnerorganisatie van EPD in Nederland. Aanwezig waren onze gasten van Better Life, vertegenwoordigers van EPD en Oxfam Novib en Petra Stienen, een zelfstandig adviseur en voormalig Nederlands diplomaat gespecialiseerd in de Arabische wereld. De presentatie van Better Life leverde veel vragen op bij de aanwezigen over hoe Better Life erin slaagt om hun projecten succesvol uit te voeren ondanks de huidige moeilijke omstandigheden in Egypte. De collega’s uit Egypte vertelde dat het geheim van hun succes is dat ze werken met mensen van alle verschillende partijen, achtergronden, opleidingsniveau, etniciteit en geslacht om hen te leren over de voordelen van politieke discussie en participatie.

De volgende vergadering vond plaats op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De twee vertegenwoordigers van het ministerie waren zeer geïnteresseerd om te horen over het succes van de twee projecten die worden ondersteund door EPD en Oxfam Novib mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Nederlandse overheid. Zij waren positief verrast over het hoge aantal mensen die bereikt werden door het project en erkenden het belang van dergelijke ‘grassroots empowerment’ projecten om hun eigen bilaterale hulp aan de regering aan te vullen. Ze bevestigden ook dat het belangrijk is om het begrip ‘burgerschap’ in Egypte te benadrukken. Burgerschap staat centraal in het werk van ‘Better Life’ in de etnisch en religieus gemengde rurale gemeenschappen.

De dag werd afgesloten met een Egyptisch diner waar de deelnemers met elkaar van gedachtes kon wisselen over de uitkomsten van de dag. Iedereen sprak tevredenheid uit over de samenwerking tussen EPD, Oxfam Novib en Better Life. Er is afgesproken om in de toekomst informatie uit te blijven wisselen met de regering van Nederland en de EU, en ook om elkaar op de hoogte te houden over de ontwikkelingen van de projecten en de politieke situatie in Egypte.

Switch to English

More news

Public letter to the Czech Minister of European Affairs and the EU Ministers of European Affairs on the Regulation of Political Adverstising
Media Freedom Act
Reaction to the European Commission’s Proposal for a European Media Freedom Act
Youth Democracy cohort EPD
The voice of the 50%: EPD announces its co-leadership of the Youth Civic and Political Engagement Cohort of the Summit for Democracy
Exploring worldwide democratic innovations
Exploring Worldwide Democratic Innovations
EPD COnference 2022
Supporting democracy and improving coordination in a new era: takeaways from the European Partnership for Democracy Conference 2022
Club de Madrid Mission Cabo Verde
Djuntu pa Igualdadi! Fighting Gender-based Violence with a participatory approach
10 recommendations for a European response to the Ukraine invasion
Civil society recommendations for an ambitious rule of law report in 2022
EPD stands with Ukraine
Supporting transparency: strengthening dialogue between civil society and public authorities in Morocco
EPD Statement on the Commission’s 2022 Rule of Law Report
Call for Application: Final Evaluation of Media Dialogue Project
Back To Top